Представництво України при Європейському Союзі та Європейському Співтоваристві з атомної енергії

, Київ 19:51

Санітарні та фітосанітарні заходи

Європейський Союз є найбільшим у світі імпортером та експортером харчової продукції.

Базові засади функціонування системи санітарних та фіто-санітарних заходів (СФЗ) ЄС із забезпечення якості та безпеки продуктів харчування окреслені у Регламентах Ради ЄС № 178/2002 від 28 січня 2002 року та № 852/2004 від
29 квітня 2004 року
. Більш детальна інформація та вимоги щодо того чи іншого продукту міститься у відповідних регламентах та директивах ЄС.

При цьому підходи та дозвільні процедури в ЄС різняться в залежності від виду імпортованого товару, які можуть бути умовно поділені на три основні групи:

-         харчова продукція тваринного походження (у т.ч. живі тварини, призначені для забою);

-         харчова продукція рослинного походження;

-         змішані продукти (які складаються з компонентів як рослинного, так й тваринного походження).   

Згідно з вимогами законодавства ЄС, країна, що зацікавлена у здійсненні поставок продукції тваринного походження на ринок ЄС, має бути включена до переліку країн, яким дозволено здійснювати відповідні поставки. Для включення до таких переліків країна та підприємства, які бажають здійснювати поставки, мають пройти процедуру легалізації експорту. Зазначена процедура в цілому зводиться до приведення виробничих потужностей зацікавлених експортерів, а також можливостей контролюючих органів країни до норм та вимог законодавства ЄС у сфері СФЗ. Для цього представниками профільних установ ЄС складається план проведення верифікаційних місій (інспектування) на зацікавлені підприємства країни-ініціатора, в ході яких розроблюються відповідні рекомендації та фіксується прогрес у їх виконанні. Після виконання усіх вимог Європейською Комісією приймається рішення щодо надання країні дозволу на експорт того чи іншого виду продукції тваринного походження, що має наслідком визнання відповідних сертифікатів національних контролюючих органів.

Україна вже має досвід проходження окресленої процедури з легалізації експорту.

Зокрема, відповідно до Рішення ЄК № 2006/766/ЕС Україну включено до переліку країн, з яких дозволено імпортувати до ЄС рибну продукцію для людського споживання. Згідно з Регламентом ЄС № 88/2013/ЄС від 31 січня 2013 року (набув чинності 20 лютого 2013 року) Україна була включена до переліку третіх країн, що мають право експортувати продукцію птахівництва до ЄС. Крім цього Україна також може експортувати залишки процесу переробки м’яса (окрім кролячого), пастеризовані та стерилізовані молочні продукти тощо.

На відміну від продуктів тваринного походження експорт продуктів рослинного походження не передбачає процедуру його легалізації. Достатнім є проходження контролю продукції на предмет її відповідності санітарним та фіто-санітарним вимогам ЄС (в залежності від виду продукції процедура контролю може бути більш або менш складною). Відповідальність за дотримання встановлених європейським законодавством вимог покладена на імпортера.

При експорті змішаних продуктів, обов’язковим є дотримання вимог, встановлених для кожного з компонентів товару, включаючи процедуру легалізації експорту для відповідного компоненту тваринного походження.