З 20 лютого ц.р. Україна отримала право постачати до Європейського Союзу м'ясо птиці, птицю, яйця та яєчні продукти. Отримання позитивного рішення стосовно імпорту продукції птахівництва українського виробництва на ринок ЄС, що є найоб’ємнішим у світі ринком збуту такої продукції, стало можливим після набуття чинності Регламентом ЄС N88/2013.
Ця подія стала завершальною ланкою у консолідованих зусиллях українського Уряду та бізнесу, спрямованих на відкриття європейського ринку для вітчизняної сільськогосподарської продукції.
Наступним кроком влади на шляху виходу українського підприємця на нові ринки збуту буде спрямування зусиль на відкриття ринку ЄС для вітчизняної м'ясо-молочної продукції, що відповідатиме європейським стандартам якості продуктів харчування.
Як відомо, 04 грудня 2012 року на засіданні Постійного комітету з питань харчування та здоров'я тварин (SCOFCAH) Гендиректорату «САНКО» Європейської Комісії було прийнято рішення про включення України до переліку країн, виробники яких, що виконали відповідні вимоги ЄС, зможуть поставляти на європейський ринок продукцію домашньої птиці, м’яса диких птахів, яєць та яєчних продуктів.
Відповідний Регламент No 88/2013, яким вносяться зміни до Регламенту ЄК 798/2008/ЕС, був опублікований в Офіційному Віснику ЄС (Official Journal of the EU) 31 січня 2013 року.
У Регламенті зазначається, що зміни були внесені до чистини № 2 Додатку № 2 Рішення ЄК № 2007/777/ЄС щодо дотримання стандартів ЄС з метою імпорту до ЄС м’ясної продукції з третіх країн, а також до частини №1 Додатку № 1 Регламенту № 798/2008/ЄС стосовно включення України до переліку третіх країн, з яких дозволяється імпорт продукції птахівництва на ринок Європейського Союзу.