Інституційні рамки
Співпраця між Україною та ЄС у сфері санітарних та фітосанітарних заходів здійснюється у рамках Угоди про асоціацію. У рамках Угоди про асоціацію діє Підкомітет з управління санітарними та фітосанітарними заходами Комітету асоціації у торговельному складі.
Реалізація санітарних та фітосанітарних заходів у рамках Угоди про асоціацію регулюється Главою 4 "Санітарні та фітосанітарні заходи" Розділу ІV "Торгівля і питання, пов’язані з нею". Напрямки співробітництва у цій сфері: здоров'я та хвороби тварин, корми та кормові добавки, насіння та посадковий матеріал рослин, забруднюючі речовини, державний контроль у сфері СФЗ, ідентифікація та реєстрація тварин, маркування харчових продуктів, харчові добавки, ферменти, ароматизатори, контроль ГМО, стандарти утримання та поводження з тваринами, вимоги до безпечності харчових продуктів та кормів, побічні та харчові продукти тваринного походження, використання вітамінів та мінеральних речовин у харчових продуктах, здоров'я рослин.
Сфери співробітництва:
встановлення вимог до виробництва та обігу новітніх харчових продуктів, харчових добавок, предметів і матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;
вдосконалення законодавства про надання споживачам інформації про харчові продукти;
реформування механізму державного регулювання виробництва та обігу кормів;
вдосконалення законодавства про ГМО в харчових продуктах та кормах;
перегляд максимальних рівнів залишків ветеринарних препаратів, пестицидів та агрохімікатів, а також забезпечення ефективного моніторингу за такими залишками;
вдосконалення законодавства про здоров’я та благополуччя тварин;
боротьба з інфекційними та іншими захворюваннями серед тварин;
поліпшення фітосанітарного стану в Україні та забезпечення захисту здоров’я рослин.
Очікувані результати:
Запровадження ефективної та збалансованої системи державного контролю безпечності харчових продуктів згідно з вимогам ЄС та міжнародними стандартами.
Підвищення загальної безпечності харчових продуктів та кормів, забезпечення захисту життя і здоров’я людей, тварин та рослин.
Посилення захисту інтересів споживачів, у т.ч. шляхом надання споживачам належної інформації про харчові продукти.
Створення прозорих умов ведення господарської діяльності, підвищення конкурентоспроможності українських виробників.
Розширення доступу на ринок ЄС та вихід на нові міжнародні ринки збуту.
Імплементація положень Угоди про асоціацію у сфері санітарних та фітосанітарних заходів
На виконання зобов'язань України у сфері СФЗ утворено компетентний орган - Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (квітень 2016 р.) та прийнято законодавство щодо основних принципів і вимог до безпечності та якості харчових продуктів, державного контролю за перевіркою відповідності законодавству про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин, інформації для споживачів про харчові продукти, безпечності та гігієни кормів, насіння і садивний матеріал.
Окрім цього ухвалено порядок затвердження експортних потужностей, внесення та виключення їх з відповідного реєстру, а також здійснення їх державної реєстрації, ведення реєстру операторів ринку та потужностей, на які видано експлуатаційний дозвіл, інструкцію з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, каталог кормових матеріалів, порядок проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та порядку маркування і пакування партій насіння та ін., забезпечено участь у європейській системі нотифікації хвороб тварин (ADNS).
Впроваджуються процедури за системою НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point – система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок). Це міжнародний стандарт, на підставі якого можна впровадити та сертифікувати систему менеджменту безпеки харчової продукції. НАССР гарантує виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації та контролю небезпечних чинників.
З 15.01.2024 відбувся перехід на використання в Україні онлайн платформи Європейської комісії з сертифікації та підтримки експорту/імпорту/транзиту тварин, продукції тваринного та рослинного походження, харчових продуктів, кормів (TRACES NT) для сертифікації вантажів, впровадження якої значно спростить формальні процедури здійснення експорту та транзиту харчових продуктів на територію Європейського Союзу при перетині державного кордону.
Застосування платформи TRACES NT – результат тривалої співпраці Держпродспоживслужби та Генерального директорату Європейської комісії з питань охорони здоровʼя та безпечності харчових продуктів, її впровадження є важливим кроком в адаптації законодавства України та механізмів його реалізації до європейського законодавства.
Результатом реалізації заходів стосовно наближення законодавства України у сфері СФЗ до права ЄС є постійне зростання обсягів торгівлі між Україною та ЄС аграрної та харчової продукції. Так, Україна входить до трійки найбільших експортерів продукції аграрного сектору до держав-членів ЄС .
Корисні посилання:
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів: http://www.consumer.gov.ua/
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України: https://www.me.gov.ua/?lang=uk-UA Залишки квот онлайн: https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/quota_consultation.jsp?Lang=en
Програма підтримки малого та середнього бізнесу EU4Business: http://www.eu4business.eu/uk/ukraine
Інформаційно-аналітичний портал агропромислового комплексу України: https://agro.me.gov.ua/ua
Генеральний директорат Європейської Комісії з питань охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів: https://ec.europa.eu/info/departments/health-and-food-safety_en
Портал Європейської Комісії з питань безпеки харчових продуктів: https://ec.europa.eu/info/topics/food-safety_en
Генеральний директорат Європейської Комісії з питань сільського господарства та розвитку сільської місцевості: http://ec.europa.eu/dgs/agriculture/index_en.htm